Big Picture: Serene seclusion

November 2, 2018 -  By
0 Comments

Location: Annapolis, Md.
Company: Walnut Hill Landscape Co.

The clients asked for a private space that would lend itself well to outdoor entertaining and also feature a dining area, spa, swimming pool, cabana and an outdoor kitchen. They also requested plants that would offer optimal spring and fall interest.

The site presented a challenge due to the relatively small space—roughly 6,000 square feet. The narrow streets and lack of parking made the management of multiple trades a tough task. The team and other contractors staged job materials offsite to help save time and prevent potential schedule disruptions.

To achieve privacy, 14- to 16-foot cryptomeria, Nellie Stevens hollies and arborvitae were planted along the property line to provide screening. The result is a stately and lush design that provides privacy and interest at every turn.

The project earned Walnut Hill Landscape Co. a 2017 Grand Award and a 2017 Judges Award from the National Association of Landscape Professionals’ Awards of Excellence program.

Pendennis Mount Residence pool view (Photo: Michael Prokopchak)

Photo: Michael Prokopchak

The reflection of the surrounding landscape softens the strong lines of the pool.

Pendennis Mount Residence backyard view (Photo: Michael Prokopchak)

Photo: Michael Prokopchak

A before photo of the future outdoor living area

Pendennis Mount Residence pool and sap (Photo: Michael Prokopchak)

Photo: Michael Prokopchak

The same view showing the transformation.

Pendennis Mount Residence before photo without screening (Photo: Michael Prokopchak)

Photo: Michael Prokopchak

This before photo illustrates the need for privacy screening.

Pendennis Mount Residence backyard with screening (Photo: Michael Prokopchak)

Photo: Michael Prokopchak

The lack of screening is resolved, creating this private oasis for the homeowners.

Pendennis Mount Residence pool and raised spa (Photo: Michael Prokopchak)

Photo: Michael Prokopchak

The lines and edges of the pool and raised spa enhance the approach to the outdoor entertainment area.

Pendennis Mount Residence entertainment space (Photo: Michael Prokopchak)

Photo: Michael Prokopchak

The detailed craftsmanship is apparent in this photo.

Pendennis Mount Residence before photo (Photo: Michael Prokopchak)

Photo: Michael Prokopchak

A before photo revealing the challenge of transforming a relatively small space.

Pendennis Mount Residence pool and spa (Photo: Michael Prokopchak)

Photo: Michael Prokopchak

The use of opposing geometric lines balanced with a lush landscape gives the illusion of a larger space.

Pendennis Mount Residence landscape plantings (Photo: Michael Prokopchak)

Photo: Michael Prokopchak

This shows how a thoughtful landscape planting can soften the strong lines of a hardscape installation.

Pendennis Mount Residence cedar pergola (Photo: Michael Prokopchak)

Photo: Michael Prokopchak

A custom cedar pergola provides vertical interest about the Ipe Veranda and its raised planting beds.

Pendennis Mount Residence granite bench (Photo: Michael Prokopchak)

Photo: Michael Prokopchak

The granite bench is a focal point, beginning the transition into the strong lines of the pool and raised spa.

Pendennis Mount Residence hardscape (Photo: Michael Prokopchak)

Photo: Michael Prokopchak

The sharp edges of the hardscape are softened by the various textures of the landscape in the foreground.

Pendennis Mount Residence stone column (Photo: Michael Prokopchak)

Photo: Michael Prokopchak

The stone column provides the perfect resting place for this custom planter with its seasonal plantings.

Pendennis Mount Residence arched water features (Photo: Michael Prokopchak)

Photo: Michael Prokopchak

These arched water features allow for added levels of sensory interest with both movement and sound.

About the Author:

Post a Comment